![](/media/lib/117/n-czosnek-d464962458e97e2cff03c83342e25034.jpg)
Jabłkowo-miętowy sposób na czosnkowy oddech
5 października 2016, 05:58Najlepszym sposobem na czosnkowy oddech jest zjedzenie surowego jabłka, mięty lub sałaty.
![](/media/lib/125/n-monarch-0e8e4e2e8060b6d543efee5c2f6cebfa.jpg)
Nalot na tartaki zagrażające monarchom
21 września 2016, 10:55Specjalna jednostka meksykańskiej policji wkroczyła 12 września do 7 tartaków w pobliżu górskiego rezerwatu danaida wędrownego (Danaus plexippus) w stanie Michoacán. Stróże prawa walczą w ten sposób z nielegalnym wyrębem, zagrażającym zimowej migracji monarcha.
![Amerykańska kopia wzorca kilograma© US NIST](/media/lib/255/n-1182171676_971751-ee1a634e2c2f56a3a7ac3965820e0290.jpeg)
Coraz bliżej nowego wzorca kilograma
5 września 2016, 13:11Liczący sobie 127 wzorzec kilograma to ostatni fizyczny wzorzec Międzynarodowego Układu Jednostek Miar. Niewielki walec z platyny i irydu przechowywany jest w zamkniętym pomieszczeniu pod trzema szklanymi słojami, spod których wypompowano powietrze
![](/media/lib/119/n-mango-57a84d89f3b0f497c1980f37e3e0bf3c.jpg)
Manipulując źródłami cukru roślinnego, można kontrolować rozprzestrzenianie malarii?
5 sierpnia 2016, 10:41Samice komarów pobierają krew ssaków, ale w skład ich diety wchodzą także pokarmy zawierające cukry, np. nektar, owoce czy sok mleczny drzew. Ostatnio naukowcy z Burkina Faso zauważyli, że roślinne cukry wpływają na relacje komarów z zarodźcami malarii, a więc na ich możliwość rozprzestrzeniania choroby.
![](/media/lib/253/n-kura-623304a41a4a11e13ba3af3c2e30f1d1.jpg)
To kapitan Cook wypuścił kury na Nowej Zelandii
4 sierpnia 2016, 13:03Pierwsze kury domowe (Gallus gallus domesticus) zostały prawdopodobnie wypuszczone na Nowej Zelandii podczas 2. wyprawy Jamesa Cooka w te regiony.
![](/media/lib/253/n-3-physicistsre-5284bd843a9f6f84730c84d10a371ec5.jpg)
Optyczne chłodzenie do poniżej 100 kelwinów
3 sierpnia 2016, 11:51Nasza grupa z University of New Mexico to jedyny zespół naukowy na świecie, który potrafi osiągnąć temperatury kriogeniczne za pomocą optycznego urządzenia na ciele stałym - mówi profesor Alexander Albrecht. Uczony pracuje w grupie profesora Mansoora Sheika-Bahae, gdzie wspólnie z kolegami rozwija technologię optycznego chłodzenia
![](/media/lib/253/n-kleszcze-z-wibratorem-1a9328d42cff23ed41d4b68ca95d3bd4.jpg)
Wibrujący wspomagacz dla chirurgów
2 sierpnia 2016, 06:06Naukowcy z Uniwersytetu w Hiroszimie opracowali wibrujące urządzenie - aktuator PZT - które w czasie operacji minimalnie inwazyjnych zwiększa wrażliwość chirurga na różne kształty i tekstury w ciele pacjenta.
![](/media/lib/173/n-koala-1ac1a72ab2dc3d1ec90fd0635946afb9.jpg)
Koala szybko uczy się nowych sztuczek
29 lipca 2016, 12:17Koale potrafią się szybko nauczyć korzystania z przejść dla dzikich zwierząt.
![](/media/lib/87/n-zanieczyszczenie-b01eaebea788845435279535a8d193f8.jpg)
Chiny mniej brudzą
27 lipca 2016, 11:11Zdaniem grupy uczonych chiński szczyt konsumpcji węgla miał miejsce wcześniej niż dotychczas sądzono. Ye Qi, Tong Wu i Jiaqi Lu z Tsinghua University oraz Nicholas Stern i Fergus Green z Grantham Research Institute on Climage Change and the Environment twierdzą, że chińska konsumpcja węgla spada od dwóch lat i prawdopodobnie jest to stały spadek.
![](/media/lib/251/n-zastawa-z-fusow-63df51e33ed940afcfdec6582bae511a.jpg)
Kawa z filiżanek z fusów z kawy
12 lipca 2016, 06:16Niemiecka firma Kaffeeform łączy wysuszone fusy z kawy z biopolimerem, uzyskując filiżanki i spodeczki. Są wytrzymałe, można je nawet myć w zmywarce. Ponoć pachną trochę kawą, co nie powinno dziwić, zważywszy na surowiec, z jakiego powstają.